torsdag 25 oktober 2007

Råd till valpköpare

Mina Råd till valpköpare

Hade tänkt skicka med lite papper med valpköparna sedan och är är det jag tänkte ha med.

Tillbehör du bör ha hemma
Liten karda
Vanlig mjuk stålborste med piggar helst utan "knoppar" på ändarna.
kattsele till valpen i början (eftersom de lätt slinker ur vanliga halsband)
Koppel
skålar
En liten bädd eller bur
en säck mat - nutro choice puppy lamb and rice (grön påse)
En liten flaska nutridrops eller druvsocker i pulverform.
Lämpligt shampoo. Tex crown royale nr 3 eller grönsåpa.
liten klotång för smådjur.
Borstspray för att minimera slitage vid borstning tex bodifirer från crown royale.

Vård och skötsel.
Pälsvård: En pomeranian borstas varannan vecka i vuxen ålder men kan vid pälsfällning behöva borstas oftare och då med en liten karda. Spraya hunden med borstspray innan ni borstar så slits pälsen mindre.Var noga vid öron ljumskar och mage.
Bada hunden ca 1 gång i månaden med ett bra hundshampoo eller milt shampoo för människor. Själv brukar jag andvända diskmedel eller såpa. Diskmedel till utställning. (yes) Sen fönar man hunden torr med hårtork. Vänj valpen TIDIGT med detta bada oftare under uppväxten för att vänja hunden med detta. Andvänd bara vatten om du är orolig för att hunden ska få klåda eler dylik.Föna sedan torrt.
Det är själva fönandet och borstandet valpen behöver vänja sig med att stå still när du pysslar.
Du kan även trimma lite när du endå håller på. Klipp den päls som sticker ut runt tassarna kamma upp pälsen på tassen med en karda eller med fingrarna och klipp "tofsarna" som blir. Det hjälper till med den fina formen på tassar o ben.
trimma svansroten i vinkel (se på bilder på pomeranians) svanstopp (slitna ändar) och allmännt runt hundens kropp om pälsen är lång och/eller hängig.
Vänj valpen att stå på bord och visa tänderna och få kroppen genomsökt. Låt främmande hantera valpen på bord.
Ring och hör om ett besök hos oss kan va lämpligt om ni vill bli visade lite mer hur man gör.

Tänder byter valpen vid 5-7 mån ålder. Sitter det nån tand kvar som inte vill lossna (vanligt med huggtänderna uppe eller nere) så får ni åka till vetrinär för att kontrollera om de behöver dras ut. Annras kan de påverka bettet. Hör om att få valpen nersövd istället för dehär kraftiga lugnande sprutorna som ges i bland. Ofta är sövning med övervakning säkrare än lugnande sprutor i hög dos eftersom maan har större kontroll vid sövnign med narkos och kan avbryta lättare. Det är min uppfattning. Risker med sövning och lugnande sprutor finns alltid.

Mat och tuggben
En hund från oss äter dryga 1 DL mat i vuxen ålder. Hos en valp delas denna ranson upp i 4 ggr och ges tidig morron lunch eftermiddag och kväll. Vid 4-5 mån kan du slå i hop målen till två eftersom valpen då brukar äta lite sämre. Hoss oss äter hundarna Nutrochoice puppy lamb and rice. Ett foder med hög smaklighet utan kemiska konserveringsmedel som annars är vanligt i tex Royal canin. Dessutom innehåller den mycket bra proteiner och är mkt gynnsam på päls och hud som är viktigt i vår ras. Blötlägg gjärna fodert och se till att hunden har tuggben att gnaga på.
Tuggrullar med smak är lämpligt då ben med knutar ABSOLUT ska förbjudas för din hund. Knutarna kan fastna i halsen och orsaka DÖDSFALL. Samma sak med Grisknorrar vars små ben innuti kan hammna i halsen eller grisöron/trynen som bitar kan fastna i halsen.
Du ska även låta bli dehär "pressade" benen som smular eftersom de är lätt att få i halsen när de lossnar.
VIKTIGT: En liten valp drabbas av vår ras lätt för blodsockerfall om den ej äter eller dricker tillräckligt och om tempraturen är hög eller tempot vart högt under dagen. Se alltid till att valpen äter och kommer i skugga om det är sol. Symptom. Valpen börjar vingla och svarar inte aktivt på prat, mycket trött och darrar mm.
Ge NUTRI DROPS eller druvsockerpulver löst med vatten i en liten pipett eller spruta eller på sked. Nutridrops kan du köpa på nätet. Låt valpen vila och kontakta vetrinär för rådgivning.
Sysselsättning och uppfostran.

En pomeranian valp Ska inte leka med stora hundar då de lätt kan skadas. Du bör även se upp med hopp från knän och hopp ner från andra höjder. En liten valp missbedömmer ofta och de har inte tillräckligt med muskler på sin tunna benstomme för att skydda tillräckligt imot benbrott. Detta är nackdelen med en hudn av miniatyrras. De blir tuffare vart tiden går men man ska alltid iakta en försiktighet. Kan de inte hoppa upp bör man va lite mer försiktig med att låta de hoppa ner. Lösspringande på öppna fält ska man iakta lite försiktighet med också. Håll utkik efter rovfåglar de kniper lätt en liten ullig boll till pomeranianvalp. De skiljer inte på den och en hare tex.

Vaccinationer och Försäkringar mm.
När valpen kommer till dej är det bra om du så FORT DU KAN tecknar en försäkring på din valp. Ett tips är IF där jag har mina hundar försäkrade. Jag har VetrinärExtra somär en mycket bra försäkring. Du kan välja att ringa dem eller mejla in och försäkra din hund så fort du kommer hem. Se mer på deras hemsida.www.if.se
Om du inte tecknar en försäkring på din valp gäller inte heller dolda fel. Det innebär att om valpen visar sig ha ett fel när den kommer hem till er som ej syndes vid besiktningen så är jag som uppfödare ej skyldig att ersätta er på något sätt om valpen inte är försäkrad. Det är jag annars om ni tecknat en fullgod försäkring.

Valpen vaccineras vid 9-10 v åldern precis innan den kommer hem till dej imot parvo och valpsjuka och du behöver inte tänka på att vaccinera om din hund förrens vid ett års ålder.
Avmaska valpen vid behov. Om Den har ätit kadaver eller något ruttet. Eller om ni ser mask i avföringen. Slentrianmässig avmaskning gör bara maskarna mer resistanta i mot medecinerna vi har i dag. Andvänd Banminth.

Inga kommentarer: